http://tipcon.se/onewebmedia/uja.jpg
v:shapes=

Ulf Jansson – Knivmakare

Jag har hållit på med knivmakeri några år, en rolig och mycket avkopplande hobby där jag låter fantasin och det konstnärliga blomma ut.

Att göra en kniv från grunden kan omfatta många olika hantverk, det är ju många olika material man jobbar med. Noggrannhet är en dygd i detta sammanhang.

Det finns många duktiga smeder och bladslipare som gör knivblad i en mängd former och prisklasser. Vissa blad är rena konstverk i sig själva. Jag använder både smidda blad, slipade rostfria blad och damaskblad, beroende på vad kniven ska användas till. Numera slipar jag oftast mina blad själv.

Till skaften använder jag olika träslag eller horn med inläggningar av silver och tenn. Stabliliserat trä ger ofta en fanstastisk lyster och täthet kombinerat med fina mönster. Det  framhäver träets form och färg. Rötat trä som är stabiliserat blir ofta mycket vackert.

Man ska inte glömma våra svenska träslag, masurbjörk, al och lönn kan bli fantastiskt vackra med betsning och ytbehandling.

Renhorn och fossil mammut är ypperliga att gravera eller scrimma mönster på.

Till slidan använder jag oftast rårandsläder som jag färgar med narvsvärta och mönstrar eller pautar. Sömmen lägger jag ofta på ovansidan av slidan, en jämn och fin söm pryder en slida.

Upphängaren kan göras helt av läder eller ibland fästas på en silverholk på slidan.

En del knivar är till salu och en del är sålda. Kontakta mig om du är intresserad.

En trevlig samling knivmakare i Stockholm med omnejd hittar du i Stockholms knivförening,

Besök deras hemsida http://www.stockholmskniv.se , där finns länkar och mer information om knivmakeri

Jag bor i Täby strax norr om Stockholm